mijn avonturen

Innovatie, disruptie en digitalisering. Een goede zaak?

Dat digitalisering disruptief zal zijn, staat vast.  Dat is ze trouwens al.  De vraag of digitalisering onze wereld zal veranderen is dus overbodig, net als de vraag wanneer deze verandering zal starten.  De volgende vraag die we ons moeten stellen is of dit een goede zaak is, of dit ook écht een meerwaarde zal betekenen.  Daar is het antwoord al iets moeilijker, of toch in ieder geval genuanceerder.  Het is ook een vraag die te weinig gesteld wordt.  Ik ga graag op zoek naar een antwoord hierop. 

Lees “Innovatie, disruptie en digitalisering. Een goede zaak?” verder

Tijd voor een nieuwe moraal

Onlangs werden de kwartaalcijfers van de Nederlands-Belgische supermarktgroep Ahold-Delhaize bekend gemaakt.  Deze groep is eigenaar van onder meer Albert Heijn, Delhaize en webwinkel Bol.com.  Je kan dus raden dat de resultaten goed waren.  Zeer goed zelfs, ze stegen met bijna 50 procent.  Met dank aan de coronahamsteraars bleek de maand maart de beste maand.  Tegelijkertijd gaan ganse sectoren geheid kopje onder.  Zij worden gered met belastinggeld of worden aan hun lot overgelaten.  Vragen over eigendom komen dan vanzelf aan de oppervlakte. 

Lees “Tijd voor een nieuwe moraal” verder

Arduino: een worsteling

Voor de module ‘basiskennis statistiek, databases en netwerkmodellering’ werd ik gesommeerd om met behulp van een met een Arduino zelfgemaakt spel data te verzamelen. De relevantie van de opdracht is duidelijk: we leven in een digitale wereld die draait op data. Met deze data aan de slag gaan, is één van de zaken die een netwerkeconoom onder de knie zou moeten hebben. Toch zijn er ook vragen te stellen bij de relevantie. Notie krijgen van hoe datastromen in elkaar zitten is inderdaad belangrijk in een door data gedreven wereld. Zelf fysieke constructies bouwen en programmeren lijkt me eerder werk voor een informaticus dan voor een netwerkeconoom. Maar kom, met de moed der wanhoop ging ik toch aan de slag.

Lees “Arduino: een worsteling” verder

Naïviteit of schuldig verzuim?

De coronacrisis leek een uitgelezen kans om opnieuw dichter bij nationale eenheid te komen, zowel maatschappelijk als politiek. De maatschappij speelde die rol voortreffelijk, dat is alvast mijn ervaring. De ongeziene solidariteit die ik rond me heen voel, bevestigt dit vermoeden. De politiek blijft daarentegen in gebreke. Dat was weliswaar enigszins te verwachten. De partijpolitieke belangen verdwijnen niet zomaar tijdens een crisis, dat bewees de geschiedenis al. Toch erger ik me er mateloos aan. Niemand blijkt het echte probleem te zien. Dat probleem is een fout in ons systeem, en de oplossing ligt voor het grijpen. Laat de geldpersen alvast warmdraaien!

Lees “Naïviteit of schuldig verzuim?” verder

Wanneer de logica me ontsnapt

Cijfers lijken objectief, maar dat zijn ze niet.  Dat bleek zonet opnieuw toen ik feedback kreeg over, en nadien punten kreeg voor mijn blogberichten.  Daarover moet me iets van het hart.  Ergens mis ik een stapje in de logica om helemaal te begrijpen waar die punten nu net vandaan komen, en hoe ze worden onderbouwd. 

Lees “Wanneer de logica me ontsnapt” verder

Het coronavirus als sociaal medium

Het leven moet perfect zijn.  Daar lijkt het toch op telkens ik een blik werp op mijn newsfeed op de sociale media.  Dat het leven niet perfect is, blijkt nu tijdens de lockdown – al mag die eigenlijk niet zo worden genoemd – meer dan ooit.  Ik word opgesloten in mijn eigen huis.  Als ik dan toch buiten kom, lopen de anderen in een grote boog rond me heen.  Op mijn teerbeminde na raakt niemand me nog aan.  Toch voel ik verbondenheid rond me heen – onzichtbaar en subtiel, maar toch intens. 

Lees “Het coronavirus als sociaal medium” verder

Kan het coronavirus ons genezen?

De wereld gaat momenteel gebukt onder de uitbraak van het coronavirus.  Ikzelf ging tot voor kort nogal lacherig om met alle herrie die hierrond werd verkocht.  Onterecht, zo blijkt nu.  Toch blijf ik het bijzonder jammer vinden dat voornamelijk de negatieve effecten van deze crisis in de media aan bod komen.  Dat leidt tot paniek en fatalisme, en dat is nergens voor nodig.  Er zijn namelijk ook positieve scenario’s denkbaar.  Het coronavirus heeft het potentieel om belangrijke maatschappelijke ziektes te genezen. 

Lees “Kan het coronavirus ons genezen?” verder

Kent Jef Staes het antwoord?

Ik had onlangs het genoegen Jef Staes te ontmoeten.  Jef wil de wereld veranderen.  Dat wil ik ook, maar ik vertelde in een vorig blogbericht reeds dat ik nog niet helemaal weet hoe.  Spoiler alert: ik kon nog steeds geen sluitend antwoord bedenken op deze vraag, dat zal je in deze blogpost dus ook niet terugvinden.  Maar Jef inspireerde me om verder op zoek te gaan.  Ik kwam onder meer terecht bij onderstaand filmpje.  Jef doet het hierin met schapen en rode apen. Laat je gerust inspireren, maar lees ook zeker verder onder de video!

Lees “Kent Jef Staes het antwoord?” verder

Stef Kuypers brengt échte oplossingen (podcast)

Ik ontmoet graag interessante mensen. Zoals elders op deze website echter te lezen valt, vind ik ‘interessant’ ook een betekenisloos woord, ik verklaar me dus graag nader. Interessante mensen zijn voor mij mensen met nieuwe, duurzame, verfrissende en onderbouwde ideeën die deze ook begrijpbaar kunnen maken voor iedereen. Stef Kuypers past helemaal in deze definitie!
Zijn ambitie om de wereld te veranderen deel ik met hem. Hij heeft echter, in tegenstelling tot mezelf, reeds een antwoord gevonden op de vraag: hoe? Én hij kan het nog eens mooi uitleggen ook!

Lees “Stef Kuypers brengt échte oplossingen (podcast)” verder

Zal ‘zero waste’ de wereld redden?

Op een dag was er een immense bosbrand. Alle dieren keken doodsbang, geschokt en machteloos toe. Behalve de kolibrie, hij nam zonder aarzelen enkele druppels water in zijn kleine bek om ze op het vuur te gooien. Na een tijd zei het gordeldier, geërgerd door het schamele resultaat: “Kolibrie! Ben je niet gek? Met enkele druppels water krijg je dat vuur nooit geblust!” Waarop de kolibrie antwoordde: “Dat weet ik, maar ik doe tenminste mijn deel!” 

Lees “Zal ‘zero waste’ de wereld redden?” verder